Haber ve Etkinlikler
2015
2014
2013
2012
2011
ZZTK ABD’DE TANITIMA DEVAM EDİYOR
ZZTK, TÜRK ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞINI ÇİNLİLERE SEVDİRECEK !
ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI TANITIM KOMİTESİ, PARİS’TE DÜZENLENEN SIAL GIDA FUARI’NDA
AMERİKALILAR TÜRK ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞINI SEVDİ
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Türkiye’nin zeytinyağı ihracatında ilk sırada yer alan Amerika Birleşik Devletleri’nin Şikago şehrinde 16-18 Kasım 2014 tarihleri arasında düzenlenen Private Label Manufacturers Association Fuarı’na katılarak Türk zeytin ve zeytinyağının tanıtımını üstlendi.
Amerika Birleşik Devletleri’ni hedef pazar olarak belirlediklerini belirten Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Kadri Gündeş, geçtiğimiz yıllarda ABD'de New York’ta düzenlenen Fancy Food Fuarı’na katılım sağladıklarını, ilk kez ABD’nin orta batı bölgesinde bir fuara katılarak tanıtım yaptıklarını kaydetti. Şikago'nun bağlı bulunduğu İllinois eyaletinin ABD'nin nüfusu en kalabalık 5. Şehri olduğunu anlatan Gündeş, “650 milyar dolarlık bir GSYİH'ya sahipler ve eyaletin toplam ithalatı 120 milyar dolar. Fuarda standımız ABD dışında Güney Afrika, Çin Halk Cumhuriyeti, Suudi Arabistan, İran gibi pek çok ülkeden ziyaretçinin ilgi odağı oldu. PLMA fuarına tüketicilerden ziyade profesyonellerin katılımı söz konusu, bu çerçevede komitemizce oldukça verimli ikili görüşmeler yapıldı” şeklinde konuştu.
Fuarın ilk günü gerçekleştirilen seminerlerde katılımcılara ZZTK’nin hazırlattığı 50 ml’lik zeytinyağlarını dağıttıklarını vurgulayan Gündeş şöyle devam etti: “Gerek marketlerde yer alan markalar ile ilgili olarak myprivatebrand web sitesinin kurucusu olan Christopher Durham'ın gerçekleştirdiği sunumda gerekse marketlerde organik ürünlerinin yerinin tartışıldığı çalıştayda uzun süreli kontrat ve sürekli ürün tedariğinin markalar için çok önemli olduğu vurgulandı. Bu çerçevede Türkiye’de takribi 80 milyon adet olarak bilinen delice zeytin ağaçlarından aşılanabilir durumda olan 40 milyon adedinin aşılatılarak üretime kazandırılması amacıyla proje hazırlatılmalı. Türkiye’nin üretim rakamları talebe cevap verir konuma getirilmelidir”
Önümüzdeki yıllarda Şikago'da yer alan önemli marketlerde Türk zeytinyağını tanıtıcı tadım etkinlikleri organize etmeyi planladıklarını dile getiren ZZTK Başkanı Kadri Gündeş, gelecek yıl söz konusu fuar sırasında büyük marketlerin temsilcilerinin katılımıyla Türk zeytinini ve zeytinyağını tanıtıcı bir sunum yapmayı planladıklarını da sözlerine ekledi.
Türkiye, 2013/14 sezonunda 26 bin 343 ton zeytinyağı ihracatı karşılığı, 93 milyon 304 bin dolar döviz girdisi elde etti. Amerika Birleşik Devletleri, 4 bin 272 ton zeytinyağı ve 15 milyon 705 bin dolarlık tutarla ilk sırada yer aldı. ABD’ye 5 milyon 754 bin dolarlık sofralık siyah zeytin ve 3 milyon 183 bin dolarlık sofralık yeşil zeytin ihraç ettik. Zeytincilik sektörünün ABD’ye ihracatı toplamda 24 milyon 463 bin dolar oldu.
ZZTK’nın Private Label Manufacturers Association Fuarı’ndaki standını, ziyaret ederken, Türkiye’yi ZZTK Başkanı M. Kadri Gündeş ve Ege İhracatçı Birlikleri Şefi U. Can Karadeniz’den oluşan heyet temsil etti.
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, hedef Pazar olarak belirlediği Çin Halk Cumhuriyeti’nde Şanghay şehrinde, 12-14 Kasım 2014 tarihleri arasında düzenlenen FHC Fuarı’nda Türk zeytin ve zeytinyağının tanıtımını yaptı.
Türk zeytinyağının fuarda büyük ilgi gördüğünü kaydeden Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve ZZTK Yönetim Kurulu Üyesi Davut Er, özellikle sızma zeytinyağına büyük ilgi olduğunu ifade etti.
Çin Halk Cumhuriyeti’ne yönelik yürüttükleri tanıtım çalışmalarının meyvelerini toplamaya başladıklarını dile getiren Er, “ZZTK 2007 yılında kuruldu. 2008 yılından itibaren Çin’de gıda fuarlarında Türk zeytin ve zeytinyağının tanıtımını yapmaya başladık. İlk yıllarda Çin’deki fuarlarda sadece ZZTK yer alırken, bugün 10’dan fazla Türk firması bu fuarlara katılır hale geldi. Türkiye’nin 2013/14 sezonunda zeytinyağı ihracatı yüzde 67 düşüşle 99 milyon 301 bin dolara gerilerken, Çin’e zeytinyağı ihracatı yüzde 21’lik artışla 4 milyon 986 bin dolara yükseldi. Önümüzdeki sezon Çin pazarında daha güçlü konuma gelmeyi amaçlıyoruz.” dedi.
Çin’de zeytinyağı tüketiminin hızlı artarak 40 bin ton seviyesine ulaştığını anlatan Er, “Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi olarak, Çin’i hedef Pazar olarak belirledik ve bu ülkedeki konumumuzu güçlendirmek istiyoruz. Avrupa Birliği’ne zeytinyağı ihracatında ton başına 1.120 Avro gümrük vergisi var. O nedenle, AB pazarındaki konumumuzu güçlendirmemiz mümkün gözükmüyor. O nedenle, Çin, Japonya, G. Kore, ABD pazarlarında tanıtım çalışmalarımıza ağırlık veriyoruz” şeklinde konuştu.
Dünya’nın en büyük zeytinyağı üreticisi İspanya’da fiyatların tırmanma eğiliminde olduğuna işaret eden Er şöyle devam etti: “Bu durum Çin pazarına zeytinyağı ihracatımızı olumlu etkileyecektir. Bu sezon gerçekleşecek iyi bir hasattan sonra Çin pazarında gelişim olacaktır.”
Çin halkının siyah zeytine kısmen alakalı olduğunu vurgulayan Er, İspanyol usulü laktik asitle tatlandırılmış yeşil zeytinlerin de tercih edildiğini Türkiye’nin 2023 yılı hedeflerinde zeytincilik sektörünün 3.8 milyar dolar ihracat hedefinde Çin’in önemli bir paya sahip olacağını sözlerine ekledi.
Hasat şenlikleriyle yeni sezona hazırlanan Zeytincilik sektörü, var yılı olarak tanımlanan 2014/15 sezonunda 190 bin ton zeytinyağı ve 438 bin ton sofralık zeytin rekoltesini katma değere dönüştürmek için tanıtım çalışmalarını kesintisiz sürdürüyor.
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Paris’te düzenlenen SIAL Gıda Fuarı’nda Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı ihracatını arttırmak, zeytin ve zeytinyağını dövize dönüştürmek için başarılı bir tanıtıma imza attı.
ZZTK Başkan Vekili Ahmet Topçu, dünyanın en büyük gıda fuarlarından olan SIAL Gıda Fuarı’nda ZZTK standına yoğun bir ilgi olduğunu, Irak, Senegal, Çin Halk Cumhuriyeti, Brezilya, Hindistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Avusturya, Avustralya, Benin, Venezuela, Mozambik gibi pek çok farklı ülkeden ziyaretçilerin ZZTK standına gelerek Türk zeytin ve zeytinyağıyla ilgilendiğini kaydetti.
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’nin, 12 metrekarelik bir stantla SIAL Gıda Fuarı’na katıldığını anlatan Topçu, “ZZTK olarak oldukça başarılı bir fuar geçiriyoruz. Standımızı ziyaret eden firmalardan ciddi mal alım talepleri geldi. Aynı zamanda ürün portföyündeki değişiklikleri gözlemleme fırsatı bulduk. Bu yıl içerisinde gerçekleştirecek olan Fas-Tunus teknik gezisi ile ilgili olarak firmalarla temaslarda bulunduk. Ayrıca toplamda ülkemizden yaklaşık 230 firmanın katıldığı bu fuara yaklaşık 25 adet zeytin ve zeytinyağı sektöründe faaliyet gösteren firmanın katılmış olması nedeniyle önümüzdeki yıllarda Komitemiz farklı hedef ülkelerde fuarlara katılım kararı aldı” diye konuştu.
Türkiye’nin 2013/14 sezonunda zeytinyağı rekoltesinin azlığı nedeniyle ihracatının yüzde 65 seviyesinde gerilediğine dikkati çeken Topçu, 2014/15 sezonunda ise 190 bin tonluk rekolte sayesinde ihracatta ciddi bir büyüme beklediklerini, Türk zeytin ve zeytinyağının katma değerli bir şekilde ihracatı için tanıtım çalışmalarını sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
AB’ye zeytinyağı kotasının arttırılması gerekiyor
Türkiye’den Avrupa Birliği’ne zeytinyağı ihracatında gümrük vergisiz 100 tonluk bir kota olduğuna dikkati çeken Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Üyesi Aykut Eker, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne zeytinyağı ihracatındaki kotanın arttırılmasını istediklerini, konuyla ilgili AB nezdinde gerekli girişimlerde bulunulması gerektiğini Ticaret Müşavirimize ilettiklerini dile getirdi.
SIAL Gıda Fuarı’nda ZZTK’yı ZZTK Başkan Vekili Ahmet Topçu, Üye Aykut Eker ve Ege İhracatçı Birlikleri Şefi Can Karadeniz’den oluşan heyet temsil etti.
Türk zeytin ve zeytinyağının Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Pazar payını arttırmak için dünyanın en büyük gıda fuarları arasında yer alan New York Fancy Food Fuarı’na katılarak Türk zeytin ve zeytinyağının tanıtımını yapan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Amerikalılara Türk zeytin ve zeytinyağını sevdirdi.
29 Haziran-1 Temmuz 2014 tarihleri arasında düzenlenen ve ABD'nin en önemli gıda fuarı olan Summer Fancy Food Show'a 18 m2'lik bir stand ile katıldıklarını belirten Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kadri Gündeş, fuar boyunca ZZTK standına ilginin yoğun olduğunu, stantta tüketicilere sofralık zeytin çeşitleri ile zeytinyağı tadımı yaptırdıklarını, Amerikalıların Türk zeytin ve zeytinyağını beğendiğini söyledi.
Fuarın ikinci günü Uluslararası Zeytin Konseyi İcra Direktörü Jean Louis Barjol ve ABD'nin en önemli ithalatçı birliği olan Kuzey Amerika Zeytinyağı İthalatçıları Birliği Başkanı Eryn Balch'ın sunum yaptığı seminerlere katıldıklarını anlatan Gündeş, “Eryn Balch'ın verdiği rakamlara göre ABD'de kişi başına zeytinyağı tüketimi 1,1 lt düzeyinde ve tüketimin 2,5 lt düzeyine çıkarılması için akademik araştırmalar ve ülke içi tanıtım çalışmaları yapılıyor. Hali hazırda dünyanın en büyük zeytinyağı ithalatçısı olan ABD gelecek için de çok önemli bir Pazar. ABD'de satılan bitkisel yağlar arasında zeytinyağının pazar payı %13 düzeyinde. Bu oran daha ilerde çok daha büyük rakamlara ulaşacak. Amacımız ABD pazarındaki payımızı arttırmak” diye konuştu.
Amerika Birleşik Devletleri’nde Türk zeytinyağlarının imajının çok iyi durumda olduğuna dikkati çeken Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Davut Er, Türkiye’den ihracatçılarımızın gönderdiği yüksek kaliteli ürünler ve Ekonomi Bakanlığı’nca yapılan denetimler sayesinde, herhangi bir şekilde karışım yağ ihracatına izin verilmediğini, bu uygulamanın olumlu imajın oluşmasında büyük pay sahibi olduğunu kaydetti. Er, “Bu olumlu imajın devam etmesi çok önemli. Bu şekilde ülkemizin ABD zeytinyağı piyasasındaki pazar payını ilerleyen dönemde ciddi biçimde artıracağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Yine ABD pazarına ihracatçılarımızın mevcut pazarlarını kaybetmemeleri ve pazar paylarını artırması için hammadde sürekliliğinin çok önemli olduğunu vurgulayan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Davut Er, yıllar itibariyle zeytin ve zeytinyağı üretiminin çok büyük farklılıklar göstermesi nedeniyle ürünün bol olduğu yıllarda iyi koşullarda saklanmasının sağlanmasının hem fiyat hem ürün tedariğini olumlu etkileyeceğini belirtti.
Summer Fancy Food Show sırasında ilerleyen dönemde Türkiye’den ABD’ye bir sektörel ticaret heyeti düzenlenmesi için danışmanlık firmaları ve ithalatçı birlikler ile temasa geçtiklerini dile getiren Er, ABD’ye düzenlenecek sektörel ticaret heyetinin ihracat hedeflerine ulaşmada aracılık edeceğini sözlerine ekledi.
ZZTK, LONDRA’DA TÜRK SOFRALIK ZEYTİNİNİ TANITTI
INTERNATIONAL FOOD EXHIBITION 2013
ZZTK, SON YILLARDA ARTAN ZEYTİN-ZEYTİNYAĞI TALEBİ İLE DİKKAT ÇEKEN BREZİLYA’DA FEIRA APAS 2013 FUARI’NDA ZEYTİN-ZEYTİNYAĞLI YEMEK ŞOVU YAPTI
ZZTK, DÜNYANIN EN BÜYÜK GIDA FUARINDA;
ANUGA'2013
ZZTK, ÇİN'DE YOĞUN İLGİ İLE KARŞILAŞTI
FHC'2013
ZZTK IRAK’TA TÜRK ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞINI TANITTI
IRAK AGRO FOOD 2013
GELECEK SEZONUN ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI REKOLTESİNİ PAZARLAMAYA BUGÜNDEN BAŞLADILAR
TAYLAND 1.TÜRK ÜRÜNLERİ FUARI
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, sofralık zeytin ihracatında hedef pazar olarak belirlediği İngiltere’ye yönelik tanıtım çalışmaları kapsamında Londra’da, 17-20 Mart 2013 tarihlerinde düzenlenen, The International Food & Drink Event 2013’te Türk sofralık zeytininin tanıtımını yaptı.
Ülkemizin en fazla sofralık zeytin ihraç ettiği ülkeler listesinde altıncı sırada yer alan İngiltere’ye olan ihracatımızı daha da artırmak için katılınan söz konusu Fuar’da, Türk zeytin ve zeytinyağına ciddi bir ilginin olduğu gözlemlenmiştir.
Fuarda standımız; İngiltere ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerin dışında Çin Halk Cumhuriyeti, Brezilya gibi diğer ülkelerden de ziyaretçilerin uğrak yeri olmuştur. Ticari bağlantı amaçlı ziyaretçilerin yanı sıra tüketicilerinde yoğun ilgi gösterdiği söz konusu fuarda ZZTK standına ithalatçı firmalardan ve gıda sektörü temsilcilerinin yanı sıra medya tarafından da ziyaret edilmiştir.
Söz konusu fuara komitemizi temsilen katılan Başkan Vekili Davut ER 2012 yılında İngiltere’ye 1 milyon 399 bin kg. sofralık zeytin ihracatı yapıldığına dikkati çekmiş, “2000 yılı sonrasında zeytinağacı varlığını 90 milyondan 170 milyona çıkaran Türkiye, önümüzdeki 4-5 yıllık süreçte zeytinyağı üretiminde dünya ikincisi, sofralık zeytin üretiminde ise dünya lideri olmayı hedefliyor. Bu üretimi sadece iç piyasa ile tüketmemiz mümkün değil. İhracatta da çok güçlü olmamız gerekiyor. İngiltere pazarında konumumuzu güçlendirmek istiyoruz. İngiltere zeytin üreticisi olmayan ancak yıllık 30 bin ton sofralık zeytin tüketen bir ülke. Bu ülkede yürüteceğimiz tanıtım çalışmaları ile yüzde 4 civarında olan pazar payımızı yüzde 25 seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Food & Drink Event 2013 bu hedefe ulaşmamıza büyük katkı sağlayacak” diye konuştu.
Ayrıca söz konusu fuar sırasında Türk Zeytinyağına Avrupa Birliği’nden kota alınarak vergisiz olarak bu ülkeye ve bütün AB üyesi ülkelere ihraç edebilmek ve dünyanın en büyük zeytin ve zeytinyağı pazarı olan AB pazarından daha fazla pay alabilmek için nelerin yapılabileceği hususlarında Ekonomi Bakanlığı ile karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulmuştur.
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, 2012 yılında hedef pazarları arasına aldığı Brezilya’da, 6-9 Mayıs 2013 tarihlerinde Sao-Paulo’da düzenlenen Feira APAS 2013 Fuarı’na info standla katıldı. Fuarda ZZTK’nın yanı sıra, üç tane zeytinyağı ihracatçısı firmamız stand açarak ürünlerini alıcılara tanıttı.
Fuar süresince standında günde ortalama 350 ziyaretçiye 5 çeşit zeytinyağlı yemeğin yanında sofralık zeytin ve zeytinyağı tadımı yaptıran ZZTK, fuarda ilgi odağı oldu. ZZTK ayrıca, 8 Mayıs 2013 tarihinde, Sao-Paolo Konsolosluğumuz ile Ticaret Müşavirliğimizin katılımları ile Brezilyalı perakende zincirler ile ithalatçıların davetli oldukları bir resepsiyona da destek verdi.
Son yıllarda gelişmekte olan ülkeler (BRICS) içinde sınıflandırılan Brezilya, 200 milyona ulaşan nüfusu ve hızla gelişen ekonomisi ile dikkat çekiyor. Brezilya’nın güney bölgelerinde son birkaç yıldır zeytin ve zeytinyağı üretimine sınırlı düzeyde girişilmiş ve üretim çok sınırlı düzeyde olmakla birlikte, ülke son yıllarda giderek artan zeytin-zeytinyağı tüketimi ile dikkat çekiyor. UN-COMTRADE verilerine göre, 2003 yılında 21,4 bin ton düzeyinde olan Brezilya’nın zeytinyağı ithalatı 2012 yılında 73,5 bin ton düzeyine ulaştı. Sofralık zeytin tüketimi ise 2003 yılında 31 bin ton düzeyinde iken 2012 yılında 103 bin tona yükseldi. Zeytinyağında en önemli tedarikçi ülkeler Portekiz, İspanya, Yunanistan ve Arjantin iken, sofralık zeytinin yaklaşık %70’i Arjantin’den ithal ediliyor. Diğer tedarikçiler ise, İspanya ve Peru olarak sıralanıyor.
Fuar’a ZZTK’yı temsil katılan ZZTK Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kadri Gündeş: “Brezilya, tarih ve kan bağları nedeniyle yakın olduğu Portekiz’in yanı sıra, İspanya, İtalya, Arjantin, Peru ve Şili gibi ülkelerden önemli miktarlarda zeytin ve zeytinyağı ithal ediyor. Ülkemizden yapılan ithalat maalesef çok sınırlı düzeylerde kalmış. Ülkede satılan ürünlerde son yıllarda Brezilya makamlarının da önemle üzerinde durdukları kalite sorunu söz konusu. Brezilya makamları, bu durumun farkına vararak geçtiğimiz yıl özelikle zeytinyağında tağşiş ve kalite sorunlarının önüne geçmek amacıyla analiz zorunluluğunu getirmiş. Brezilya ile ülkemiz arasında son yıllarda gelişen ikili siyasi, ticari ve kültürel ilişkiler zeytin ve zeytinyağı sektörümüz açısından da önemli fırsatlar oluşturuyor.” dedi.
Zeytin ve Zeytinyağı sektörümüzün 2023 yılı için öngördüğü 3.8 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılması açısından Brezilya pazarı ihracatçılarımızın özel önem atfetmeleri gereken bir pazar olarak öngörülmektedir.
Dünya’nın en büyük gıda fuarı olarak kabul edilen Anuga Gıda Fuarı’na katılarak Türk zeytin ve zeytinyağının tanıtımını yapan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye zeytinyağı ihracatında 50 bin ton kota vermesi için kulis yaptı.
ZZTK, 5-9 Ekim 2013 tarihleri arasında Almanya’nın Köln şehrinde düzenlenen Anuga Gıda Fuarı’nda Türkiye’nin çeşitli yörelerine ait sofralık zeytinlerini ve Türk zeytinyağını ziyaretçilere tattırırken AB ülkeleri yanında; Japonya, Brezilya, Libya, Hindistan, Çin, Tayvan, Suudi Arabistan, Gürcistan, Ukrayna, Kanada’dan gelen ithalatçıların yoğun ilgisi ile karşılaştı. Dünya’nın dört bir tarafından gelen işadamları Türkiye’den sofralık zeytin ve zeytinyağı alma taleplerini iletti.
Avrupa Birliği’nin Türk zeytinyağına uyguladığı ton başına 1300 Avro gümrük vergisi yüzünden Türk zeytinyağının Avrupa’da tüketilmesinin yolunun kapandığını belirten Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Özdolgun, zeytin ağacının anayurdunun Anadolu olduğunu, Türk zeytinyağlarının kalite, lezzet ve işleme teknikleri açısından İtalyan, İspanyol ve Yunan yağlarından hiçbir farkı olmadığını, kota sorununun aşılması halinde Türkiye’nin en fazla zeytinyağı tüketici konumunda olan AB’ye zeytinyağı ihracatının ciddi ivme kazanacağını söyledi.
ANUGA Gıda Fuarı’na 6.000 firmanın katıldığını, Türkiye’den 200 civarında firmanın fuarda yer aldığını ifade eden Özdolgun, ZZTK standında Türkiye’nin çeşitli yörelerine ait sofralık zeytin ve zeytinyağı tadımı yaptırdıklarını, Türkiye’den gelen zeytin ve zeytinyağının büyük beğeni topladığını kaydetti.
Almanya’da sayıları milyonlarla ifade edilen Türk nüfusu varlığının da bulunması nedeniyle bu pazarı daha da önemli hale getirmektedir. Ülkemiz, 2011/12 sezonunda Almanya’ya 30 milyon 661 bin dolarlık sofralık zeytin ihraç etti. 2012/13 sezonunda ise yüzde 4’lük artışla 31 milyon 839 bin dolara ulaşmıştır. Almanya miktar bazında 11 bin 83 ton ile en fazla ihracat yaptığımız dördüncü ülke olmasına rağmen, değer bazında ilk sırada yer almaktadır. Ülkemiz, sofralık zeytinde kg’ı 1.7 dolara ihracat yaparken, Almanya’ya ortalama 2.87 dolara ihracat yapmaktadır.
Çin’in Şanghay kentinde gerçekleşen Food Hospitality China (FHC 2013)Fuarı’nda 5.defa yer alan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Çin pazarında yoğun ilgi ile karşılaştı. Türkiye’den 10 Türk zeytinyağı firması da fuarda yer alarak Türk zeytinyağını tanıttı.
Zeytinyağı ihracatında hedef pazar olarak belirlenen Çin Halk Cumhuriyeti’ne zeytinyağı ihracatı, Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’nin kurulduğu ve tanıtım çalışmalarına hız verdiği 2007 yılından bu yana yüzde 259’luk artışla 3 milyon 100 bin dolara çıkmıştır.
ZZTK olarak, Hospitality China (FHC 2013)Fuarı’na 2009 yılından beri katıldıklarını anlatan ZZTK Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken, fuara ilk gittikleri yıllarda 1-2 olan Türk firma sayısının bu yıl 10’a ulaşmasından dolayı mutlu olduklarını, sektörün önde gelen ihracatçılarının orada boy göstermesinin çok sevindirici olduğunu kaydetti.
Çin’de zeytin ve zeytinyağının kullanım alanlarını geliştirmek üzere yapılan çalışmalar neticesinde raflarda, atıştırmalık, soslu kurutulmuş zeytinler yer almaya başladığını gözlemlediklerini vurgulayan Ölken, Çin’de öbür taraftan zeytinyağlı kozmetik ürünlerine olan ilgide de artış yaşandığını ifade etti.
FHC fuar etkinlikleri çerçevesinde ilk gün yaklaşık 80 kişilik bir distribütör/toptancı/tüketici topluluğuna Türk zeytinciliğini anlattıklarını ve sonrasında zeytinyağı tadımı yaptırdıklarını kaydeden Ölken şöyle devam etti; “İkinci gün etkinlikte ise 2 Çinli şef ile beraber yaklaşık 250 kişiye Türk zeytinyağı ve zeytini ile hazırlanan değişik Çin motifleri içeren yemekler sunduk.
Yemeklerde Türk makarnası kullanılırken Türk meyve suları da ikram edilerek Türkiye’nin bir gıda ülkesi olduğunu tüm katılımcılara anlattık. Ayrıca önümüzdeki yıldan itibaren ülke zeytinciliğinin tanıtımı için kullanılmak üzere önemi yerel dergi ve web siteleri ile temaslarda bulunuldu. Yeni yıldan itibaren artık ZZTK direk Çinli tüketiciyi hedef alacak çalışmalar yapmaya başlayacak. Bugüne kadar uğraşılan ticari network kurulması konusunda yeterli yol alındığını düşünen komitemiz artık direk tüketiciye yönelik organizasyonlar yapacak. Bunların detayları zamanı gelince önce sektörle sonra da kamuoyu ile paylaşılacak. Şanghay ve çevresi dışında Pekin ve Guanghzou gibi şehirlerde de çalışma yapılması için araştırmalar yapılacak.”
Türkiye’nin 2014/15 sezonunda zeytin ve zeytinyağı rekoltesinin yüksek olacağını öngören Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Irak düzenlenen Agro Food 2013 fuarına katılarak Türk zeytin ve zeytinyağının tanıtımını yaptı.
Türkiye’nin 2014/15 sezonunda zeytin ve zeytinyağı rekoltesinin yüksek olacağını öngören Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Irak düzenlenen Agro Food 2013 fuarına katılarak Türk zeytin ve zeytinyağının tanıtımını yaptı.
Irak’ta 18-21 Kasım 2013 tarihleri arasında düzenlenen Irak Erbil Gıda Ürünleri Fuarı’nda Türk zeytin ve zeytinyağına yoğun ilgi ile karşılaştıklarını belirten ZZTK Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kadri Gündeş, sofralık zeytin ihracatımızda 2., zeytinyağı ihraç pazarımızda ise ilk 10 ülke arasında yer alan Irak’a ihracatımızın önümüzdeki yıllarda çok daha fazla artabileceği gördüklerini söyledi.
Son dönemde Türk ihracatçılarının Irak’a ihracatta Irak gümrüklerinde sorunlar yaşadığına işaret eden Gündeş, bu konuda Türkiye’nin Erbil Ticaret Müşaviri Ramazan Turan’a konuyu aktardıklarını ve sorunun çözümü için destek istediklerini anlattı. Gündeş, Erbil Ticaret Müşaviri Ramazan Turan’ın girişimleriyle sorunun çözüm yoluna girdiğini kaydetti.
Iraklı tüketicilerin Türk zeytin ve zeytinyağına ilgisinin sevindirici olduğunu anlatan Gündeş, “Irak’a 2012/13 sezonunda 30 milyon 106 bin dolarlık sofralık zeytin ihraç ettik. Türkiye’nin sofralık zeytin ihracatında yüzde 25’lik Pazar payına sahip. Sofralık zeytin ve zeytinyağı ihracatımız ise yüzde 28’lik artışla 35 milyon 41 bin dolara ulaştı. Irak, sektörün toplam ihracatında yüzde 8’in üzerinde bir pay ile temsil ediliyor. 2023 yılı için sektörümüzün belirlediği 3.8 milyar dolarlık ihracat hedefinden Irak’ın büyük pay alması için Irak pazarında tanıtım çalışmalarımızı kesintisiz sürdüreceğiz” diye konuştu.
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi 28 Kasım – 01 Aralık 2013 tarihleri arasında Bangkok’da Tayland 1.Türk Ürünleri Fuarı’nda 15 metrekarelik stand da Türk zeytin ve zeytinyağının tanıtımını gerçekleştirdi.
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’nin standına sadece Tayland’dan değil Endonezya, Myanmar, Laos, Malezya, Güney Kore’den ziyaretçiler geldiğini belirten ZZTK Yönetim Kurulu Başkan Vekili Davut Er, özellikle siyah zeytin ve zeytinyağına ciddi ilgi olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin içinde bulunduğumuz 2013/14 sezonunda zeytin ve zeytinyağı rekoltesinde yüzde 30 seviyesinde düşüş olmasına karşın, önümüzdeki 2014/15 sezonunda yüksek bir rekolte beklentisi içinde olduğuna dikkati çeken Er, “2014/15 sezonunda oluşacak yüksek rekoltenin katma değere dönüşmesi için tanıtım çalışmalarımızı kesintisiz sürdürüyoruz. Tayland, rekoltenin bol olduğu sezonlarda alternatif Pazar olarak öne çıkabilecek potansiyele sahip. Avrasya’da ilerleyen dönemde kurulması düşünülen ekonomik birlik ile yapılacak olan serbest ticaret anlaşmalarının Uzakdoğu ile ticaretimizi ilerleyen yıllarda olumlu etkileyeceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.
ZZTK, TANITIM ATAĞINDA ANTALYA TERRACİTY AVM’DEYDİ
ZZTK ZEYTİNYAĞINI SEVDİRMEK İÇİN ANADOLU YOLLARINA DÜŞTÜ
ZZTK IRAKLILAR'A TÜRK ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞINI SEVDİRDİ
ZZTK, FHC 2012’DE TÜRK ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞINI TANITTI
2012 YILI YAĞLI TOHUMLAR VE YAĞ SANAYİ ZİRVESİ
OLIVE JAPAN 2012 ULUSLARARASI SIZMA ZEYTİNYAĞI YARIŞMASI
Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı tüketimini arttırmak için Anadolu’da tanıtım atağına kalkan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Antalya Terracity Alışveriş Merkezi’nde zeytin ve zeytinyağı şovu gerçekleştirdi.
Yeni sezona girmenin coşkusunun yaşandığı ve hasadın yoğun bir şekilde sürdüğü zeytincilik sektöründe, hasat edilen ürünlerin tüketimini arttırma çalışmaları sürüyor. Türkiye’nin ürettiği zeytin ve zeytinyağının yurtiçinde ve yurtdışında tanıtımı için çalışan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, yeni sezona girilmesi ile birlikte iç tanıtım çalışmalarına hız verdi. ZZTK, 08 Aralık’ta Eskişehir Espark AVM’de yaptığı tanıtım çalışmasından sonra ikinci durağı Antalya Terractiy AVM’de görkemli bir tanıtıma imza attı.
Zeytin ve zeytinyağının iç piyasada tanıtımı için Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi olarak hazırladıkları, “Zeytinyağı: Sağlıklı ve Lezzetli” isimli proje ile Uluslararası Zeytinyağı Konseyi’nden üçüncü kez hibe desteği almaya hak kazandıklarını belirten Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kadri Gündeş, zeytin ve zeytinyağının anayurdu olan Türkiye’de zeytinyağı tüketiminin arzu edilen seviyeden uzak olduğunu amaçlarının Türkiye’de zeytinyağı tüketimini diğer üretici ülkelerdeki tüketim rakamlarına ulaştırmak olduğunu ifade etti.
ZZTK’nın kurulduğu 2007 yılından bu yana dış tanıtım ve iç tanıtımı paralel yürüttüğünü anlatan Gündeş, ZZTK’nın Anadolu Turu’nda ikinci durağı olan Antalya Terractiy AVM’de düzenledikleri tanıtım ve tadım etkinliğinde Antalyalılar’ın zeytin ve zeytinyağına ilgisinin, Antalya’da zeytinyağı tüketiminin önümüzdeki yıllarda ciddi bir ivme kazanacağını gösterdiğini ve kendilerini umutlandırdığını söyledi.
Yeni sezona girmenin coşkusunun yaşandığı zeytincilik sektöründe, bir yandan hasat devam ederken, bir yandan hasat edilen ürünlerin tüketimini arttırma çalışmaları sürüyor. Türkiye’nin ürettiği zeytin ve zeytinyağının yurtiçinde ve yurtdışında tanıtımı için çalışan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, yeni sezona girilmesi ile birlikte tanıtım çalışmalarına hız verdi.
Zeytin ve zeytinyağının iç piyasada tanıtımı için Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi olarak hazırladıkları, “Zeytinyağı: Sağlıklı ve Lezzetli” isimli proje ile Uluslararası Zeytinyağı Konseyi’nden üçüncü kez hibe desteği aldıklarını anlatan Ölken, “Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı tüketimi diğer zeytin ve zeytinyağı üreticisi ülkelerin çok altında. Önümüzdeki 4-5 yıllık süreçte oluşacak 650 bin tonluk zeytinyağı rekoltesinin tüketilebilmesi için istikrarlı ve sürdürülebilir bir ihracat yanında güçlü bir iç piyasanın varlığına ihtiyaç olduğuna inanıyoruz. Daha önce İstanbul, Bursa ve Ankara’da yaptığımız etkinlikleri bu kez Anadolu’ya yayıyoruz. Bugün Eskişehir’de tadım ve tanıtım etkinliği düzenliyoruz. Sonraki süreçte Antalya, Diyarbakır ve Erzurum’da tanıtım yapacağız. Türkiye’de kişibaşı 1.5 kg. seviyesinde olan zeytinyağı tüketimini kısa vadede 2 kg.’a orta vadede 3 kg’a, uzun vadeli bir programla 5 kg’a çıkarmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
ZZTK’nın kurulduğu 2007 yılından bu yana dış tanıtım ve iç tanıtımı paralel yürüttüğünü anlatan Ölken, ZZTK’nın Anadolu Turu’nda ilk durağı olan Eskişehir Espark AVM’de düzenledikleri tanıtım ve tadım etkinliğinde Eskişehirliler’in zeytin ve zeytinyağına ilgisinin, Eskişehir’de zeytinyağı tüketiminin önümüzdeki yıllarda ciddi bir ivme kazanacağını gösterdiğini ve kendilerini umutlandırdığını söyledi.
Zeytin ve Zeytinyağında giderek artması beklenen rekoltenin ihracatla değerlendirilmesi için harekete geçen Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), son 4-5 yıldır yoğun tüketim ve talep artışı yaşanan Irak pazarına yoğunlaştı. ZZTK, önümüzdeki 3 yılda Irak’a Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı ihracatını 2 kat arttırmayı hedefliyor.
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), son yıllarda ihracat artışı kaydedilen ülkeler arasında yer alan Irak’a olan ihracatı daha da artırmak için Irak-Erbil’de 26-29 Kasım 2012 tarihleri arasında düzenlenen Agrofood-Irak Fuarı’na katıldı. Hem sofralık zeytin, hem de zeytinyağı ihracatçılarının hedef pazarı konumundaki Irak’ın Erbil şehrinde gerçekleştirilen olan fuarda ZZTK standı yoğun ilgi gördü.
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) Başkan Yardımcısı Davut Er, Irak’a olan zeytin ve zeytinyağı ihracatımızda son yıllarda önemli artışlar kaydedildiğini, Irak’a olan zeytinyağı ihracatımızda, 2011-12 sezonunda miktarda yüzde 19, değerde ise yüzde 9 oranında artış yaşandığını, aynı ülkeye yönelik sofralık zeytin ihracatımızın ise miktarda yüzde 22,4 değerde ise yüzde 28,7 oranında artış göstererek 27 milyon 320 bin dolara ulaştığını, böylece Irak’ın, sofralık zeytin ihracatımızda Almanya’dan sonra ikinciliğe, zeytinyağı ihracatımızda ise ABD, S. Arabistan ve Japonya’dan sonra dördüncülüğe yükseldiğini ifade etti.
Agrofood-Irak Fuarı’na katılan firmaların yüzde 35’inin Türk firmalarından oluştuğunu kaydeden Er, “ZZTK olarak üçüncü kez katıldığımız fuara sektörden firmaların katılımlarını görmekten dolayı memnuniyet duyduk. Ancak, Irak’a ülkemizden ihracat ağırlıklı olarak Kuzey Irak üzerinden yapılıyor olsa da, Bağdat, Basra gibi ülkenin diğer bölgelerindeki fuarlara da katılmakta fayda görüyoruz. Önümüzdeki 3 yıllık süreçte Irak’a zeytin ve zeytinyağı ihracatımızı iki kat arttırmayı hedefliyoruz” dedi.
ZZTK Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kadri Gündeş ise, Irak’lı tüketicinin zeytin ve zeytinyağını yakından tanıdığını, tüketimin artan gelir düzeyine paralel şekilde artış gösterdiğini, Türk zeytin ve zeytinyağının Iraklıların damak tadına çok uygun olduğunu Suriye’den ürün temin eden Iraklı ithalatçıların Suriye’deki kargaşa ortamından dolayı Türkiye’den ithalat yapmak istediklerini ve bayilik talebinde bulunduklarını, Kuveyt ve Dubai’den gelen ithalatçılarında ZZTK standına büyük ilgi gösterdiğini kaydetti.
Food Hospitality China (FHC 2012)Fuarı’nda Türk zeytin ve zeytinyağı tanıtımını gerçekleştiren ZZTK, fuardan memnun ayrıldı. Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Çin’in önemli alıcılarını 2013 yılı içerisinde VIP alım heyeti kapsamında Türkiye’ye getirmeyi planlıyor.
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) Başkanı Metin Ölken, "Çin, ZZTK hedef pazarlarının başında gelmektedir. Özellikle Çin'in ciddi şekilde artan zeytinyağı ithalatından tatmin edici pay almak için ZZTK olarak 3 senedir ciddi çalışmalar yürütmekteyiz. 2012 yılında bu çalışmaların meyvelerini yavaş yavaş görmeye başladık. FHC 2012 süresince verdiğimiz seminer ve tadım etkinlikleriyle Çinlilerin gönüllerini fethettik” dedi.
FHC 2012 fuarına katılan zeytinyağı ihracatçısı firma sayısının son 4 yılın en yüksek rakamına ulaştığını belirten Metin Ölken,”Çin'e ihracatımız miktar olarak 2 katın üzerinde artış gösterdi. Ancak her şeye rağmen hala yolun başındayız, pazardaki yüzde 3 olan payımızı 2013 yılında yüzde 10'a çıkartmak ve de 3 sene içerisinde bu payı yüzde 25'e yükseltmek istiyoruz. Bu sebeple 2013 yılının ilk yarısında Çin'in önde zincir marketlerinin karar vericilerini VIP alım heyeti programları ile ülkemize getireceğiz” şeklinde konuştu.
2013’te Çin'de Türkiye yılı olacağını ve Çin’li tüketicilere yönelik çalışmaları hızlandıracaklarını açıklayan Ölken,”2013 yılı, Çin’de Türkiye yılı olacak. Bunun için de Şangay Büyükelçimiz Dilek Yılmaz ile Şangay Ticaret Müşaviri Bilgehan Şaşmaz ve Pekin Ticaret Müşavirleri Ender Öncü ve Serah Kekeç ile yapılacaklar için çalışma başlattık. Önemli etkinliklere imza atmayı hedefliyoruz. Çin ve Türk ihracatçılarımız arasında kurulmasını sağladığımız ticari network sonrasında önümüzdeki yıldan itibaren Çin'li tüketicilere yönelik çalışmaları çoğaltmayı planlıyoruz. Bu faaliyetleri de ZZTK çatısı altında pazarda faaliyet gösteren ihracatçılarımızla beraber yapacağız” dedi.
Çin’deki zeytin ve zeytinyağı tüketiminin altını çizen Ölken, “Bu sene marketlere yönelik yaptığımız gezilerde geçen senelere oranlar sofralık zeytinde ayrılan raf sayısında artış gözlemledik. Bu da Çin'deki sofralık zeytin tüketiminde olumlu gelişmeler olduğunu göstermektedir. Çin’in zeytinyağı tüketim miktarı 2011’de 33 bin ton idi, 2012 de bu tüketim miktarının 42 bin tona çıkması bekleniyor. 2013 için ise beklenen tüketim miktarı 50 bin ton” dedi.
Çin’in öncelikli hedef pazar olması gerektiğine dikkat çeken Metin Ölken, “2013 zeytinyağı tüketim miktarının 50 bin ton olması beklenen Çin, öncelikli hedef pazar olmalıdır. Çin gerek sektörümüz gerekse de gıda sanayimiz ve ihracatımız için kanaatimce en öncelikli hedef pazardır. Çin’in 1.4 milyarlık nüfusu ve yüksek alım gücüne sahip 200 milyonluk nüfusunun yanısıra Türkiye'ye ve Türklere tarihsel bağlarla oluşan yakın ilgiyi mutlak surette iyi değerlendirmeliyiz. Eşit şartlar altında Çin'in her zaman Türk firmalarını ve Türk ürünlerini tercih edeceğine inanıyorum. 2023 yılı 500 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşırken Çin'in bu hamleyi yapmamızda en önemli ülke olacağı göz ardı edilmemelidir” diyerek sözlerini sonlandırdı.
15-17 Temmuz 2012 tarihleri arasında Çin Halk Cumhuriyeti’nin Pekin kentinde “China Int'l Oil & Oilseeds Industry Summit 2012” etkinliğine katılan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Sayın Metin ÖLKEN toplantı sırasında gerçekleştirdiği sunumu aşağıdaki link aracılığı ile görüntüleyebilirsiniz.
Tokyo/JAPONYA’da The Olive Oil Sommelier Association of Japan kuruluşunun organizasyonuyla 21-22 Nisan 2012 tarihlerinde gerçekleştirilen Olive Japan 2012 uluslararası zeytinyağı yarışmasına Birliğimizi ve komitemizi temsilen jüri üyesi olarak zeytinyağı tadım uzmanı Ahmet ERTÜR’ün katılması sağlanmıştır.
IRAKLI TÜKETİCİLER TÜRK ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞINI ÇOK SEVDİ
ZZTK, ÇİN SEFERİNDEN MUTLU DÖNDÜ.
DÜNYANIN EN KALABALIK SOFRALARI TÜRK ZEYTİNYAĞIYLA SÜSLENECEK
İNGİLTERE SOFRALIK ZEYTİN İHRACATI İÇİN DEV PAZAR
ZZTK, JAPONYA’DA ÇALIŞIYOR İHRACAT ARTIYOR
ZZTK’DAN MOSKOVA HAMLESİ
Türkiye 2011/12 ihracat sezonunda 450 bin ton sofralık zeytin ve 220 bin ton zeytinyağı rekoltesi bekliyor. Bu rekoltenin yoğun bir ihracatla yüksek katma değere dönüşeceğinin bilinci ile hareket eden Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Türk zeytin ve zeytinyağına talep artışı yaşanan Irak pazarına yoğunlaştı.
Türk zeytin ve zeytinyağı sektörü, son 4 sezonda ihracatta yaşadığı kan kaybına rağmen artış kaydettiği birkaç ülke arasında yer alan Irak’a olan ihracatını daha da artırmak için Irak-Erbil’de 21-24 Kasım 2011 tarihleri arasında düzenlenen Agrofood-Irak Fuarı’nda Türk zeytin ve zeytinyağının tanıtımını yaptı. Özellikle sofralık zeytin ihracatçılarının hedef pazarı konumunda olan Irak’ın Erbil şehrinde gerçekleştirilen fuarda ZZTK standı Irak dışında İran, Birleşik Arap Emirlikleri gibi diğer ülkelerden de ziyaretçilerin akınına uğradı.
Ticari bağlantı amaçlı ziyaretçilerin yanı sıra tüketicilerinde yoğun ilgi gösterdiği söz konusu fuarda ZZTK standına ithalatçı firmalar ve gıda sektörü temsilcilerinin yanı sıra medya tarafından da yoğun ilgi gösterildi.
ZZTK Yönetim Kurulu Üyesi M. Kadri Gündeş, Türkiye’nin sofralık zeytin ihracatında Almanya ve Romanya’dan sonra üçüncü ülke konumuna yükselen Irak’ta ZZTK standına gösterilen yoğun ilgiden memnun olduklarını, Türkiye’nin Irak’a zeytin ve zeytinyağı ihracatını arttırmak için tanıtım faaliyetlerine kesintisiz devam edeceklerini söyledi.
21-24 Kasım 2011 tarihleri arasında Irak’ın Erbil şehrinde düzenlenen Agrofood 2011 Fuarı’na bu yıl 2. kez katıldıklarını belirten Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kadri Gündeş, “Irak ve özellikle Kuzey Irak’ta giderek artan gelir seviyesine paralel yükselen sağlıklı beslenme eğilimi çerçevesinde, ülkemiz zeytin-zeytinyağı ürünlerinin önümüzdeki yıllarda bu bölge ve ülkeye yönelik ihracatının artışı için uygun bir ortam var. Bu fırsatı değerlendirmek istiyoruz. Irak-Agrofood Fuarı’na ülkemizi ve ürünlerimizi daha iyi tanıtmak ve bu pazardaki olumlu imajımızı pekiştirmek için katıldık ve fuar süresince özellikle ev hanımlarının oluşturduğu tüketicilerin, firmaların ve basının gösterdiği yoğun ilgiye bakarak bunda başarılı olduğumuzu düşünüyorum” diye konuştu.
Türk zeytinyağı sektörü 1.3 milyarlık nüfusuyla dünyanın en büyük sofrası konumundaki Çin’e Türk zeytinyağı ihracatını arttırmak için her fırsatı değerlendiriyor. 01-04 Kasım 2011 tarihleri arasında Çin’den “Zeytin ve Zeytinyağı Alım Heyeti”ni İzmir’de ağırlayan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi bu sefer, 16-18 Kasım 2011 tarihleri arasında Çin’in Şanghay şehrinde düzenlenen Food And Hotel China 2011 Yiyecek&İçecek Fuarı’na katılarak Türk zeytinyağının tanıtımını yaptı.
Çin’in zeytinyağı tüketiminin son 5 yıldır katlanarak artması ve 2015 yılında 65 bin tona çıkmasının beklenmesi, Türkiye’nin önümüzdeki 2-3 yıllık süreçte 600 bin tonluk üretimle dünyada ikinci büyük zeytinyağı üreticisi konumuna gelecek olması iki ülke arasında işbirliğini kaçınılmaz hale getirdi.
16-18 Kasım 2011 tarihleri arasında Çin’in Şanghay şehrinde düzenlenen Food And Hotel China 2011 Yiyecek&İçecek Fuarı’na bu yıl 3. kez katıldıklarını belirten Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken, fuarda ZZTK standına büyük bir ilgiyle karşılaştıklarını, Türkiye’nin Çin’e zeytinyağı ihracatını arttırmak için çalışmalarına kesintisiz devam edeceklerini söyledi. Ölken, “Önümüzdeki süreçte ZZTK olarak, Şanghay dışında ülkenin büyük ve alım gücü yüksek Chongqing, Chengdu, Shenzhen, Guangzhou, Pekin, Xiamen, Qingdao gibi şehirlerinde öncelikle bir pazar araştırma yapıp daha sonra buralardan uygun olan bölgelere yönelik tanıtım çalışmaları 2012 yılı içerisinde planlanacak” dedi.
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi olarak Çin pazarına büyük önem verdiklerini Çinli zeytinyağı ithalatçılarını 2 yıldır Türkiye’de düzenledikleri “Zeytin ve Zeytinyağı Alım Heyeti Organizasyonu”nda ağırladıklarını hatırlatan Ölken, “Çin’i zeytinyağında hedef pazar olarak belirledik. Çin’de Türk zeytin ve zeytinyağının tanınırlığını arttırmak için etkinliklerimize devam edeceğiz. Bu güne kadar yapılan tanıtım faaliyetlerinin meyvelerini almaya başladığımızı gördük. Çin pazarında Türk zeytinyağının bilincinin oluştuğunu gözlemledik. Food And Hotel China 2011 Yiyecek&İçecek Fuarı’nda Çin’de yerleşik ICSME danışmanlık firması ile birlikte çalıştık. Fuar süresince Çin’de yemek şovları yaptık, 3 günlük fuar süresince standında Çin’in tanınan şeflerinden Guohua WEI tarafından hazırlanan Türk zeytin ve zeytinyağlarının kullanıldığı Çin mutfağı yemekleri ile zeytin ezmesi ve zeytinyağlı hazırlanan Türk makarnasını ziyaretçilere tattırdık." dedir.
Şanghay Food And Hotel China 2011 Yiyecek&İçecek Fuarı’nda, ZZTK Yönetim Kurulu Üyesi Emre Uygun tarafından Çinli konuklara zeytinyağının duyusal özellikleri ile ilgili bir sunum yapıldığını ifade eden Ölken, kendisininde Türk zeytin ve zeytinyağı sektörünün dünü ve bugününü anlatan bir sunum gerçekleştirdiğini kaydetti.
Tüm dünyada tanıtım çalışmaları yapan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi 13-16 Mart tarihleri arasında Londra-Excel'de gerçekleştirilen ve 2 yılda bir düzenlenen 12. IFE Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı’na katıldı.
ZZTK olarak İngiltere’yi hedef pazar olarak seçtiklerini anlatan Ölken, 12. IFE Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı’nda, Türkiye’nin özellikle sofralık zeytin ihracatında İngiltere pazarında çok başarılı olabileceğini gözlemlediklerini kaydetti. Ölken şöyle devam etti: “Birleşik Krallık 63 milyon nüfusu, yaklaşık 35.000 USD kişi başı milli geliri ile Avrupa ekonomisinde oldukça önemli bir yere sahip bir ülke. Ülkenin sektörümüz açısından taşıdığı önemi ise rakamlar ile görmek lazım. 2003-2004 yılına kadar yıllık toplam 15.000 ton sofralık zeytin tüketimi son 5 yılda ciddi artış göstermiş ve yıllık 27 bin ton seviyesine ulaştı. Aynı şekilde 41 bin tonlarda olan zeytinyağı ithalatı son 5 yıllık ortalamada 55 bin tonlara yükseldi. Türkiye, İngiltere’ye yıllık 1.000 ton civarında sofralık zeytin ihraç ediyor ve pazarın yüzde 4’üne sahip, önümüzdeki süreçte oluşacak üretim artışı ile İngiltere pazarında yüzde 25 pazar payına ulaşmayı hedefliyoruz.”
12. IFE Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı’na Türkiye’den 18 firma katılırken, zeytin ve zeytinyağı sektöründe sadece Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi yer aldı. Toplamda 1.100 firmanın katıldığı fuarı 22 bin kişi ziyaret etti.
ZZTK’nın 2011 yılı hedef ülkeleri içinde yer alan İngiltere'de önceliklerinin zeytinyağı ihracatındaki gümrük vergisi nedeniyle sofralık zeytin ihracatını arttırmak olduğuna vurgu yapan ZZTK Başkanı Metin Ölken, “Piyasada ambalajlı olduğu kadar açıkta satılan zeytinler dikkatimizi çekti. Dökme olarak İngiltereye ithal edilen ürünler değişik sos ve katkılar ile tatlandırılıp büyük zincir marketler dahil piyasada açık olarak satışa sunulmakta. Piyasanın daha çok büyük kalibrede siyah zeytin talep ettiğini gözlemledik” dedi.
Türkiye’nin zeytinyağı ihracatını arttırmak için Japonya’yı hedef pazar olarak belirleyen ve bu ülkeye yönelik tanıtım çalışmalarına ağırlık veren Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), Türkiye’nin zeytinyağı ihracatındaki gerilemeye karşın Japonya pazarında konumunu güçlendirdi.
Japonya’ya altın sıvı ihracatımız ise yüzde 21 artışla 9 milyon 967 bin dolara ulaştı. ZZTK son olarak 1 – 4 Mart 2011 tarihleri arasında Japonya’nın Chiba kentinde düzenlenen Foodex Japan 2011 36. Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı’na katıldı.
ZZTK olarak Foodex Fuarı’na üçüncü kez katıldıklarını anlatan ZZTK Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken, 2010 yılı Kasım ayında Türkiye’ye gelen Japon zeytinyağı ithalatçıları ile çok samimi ortamda Foodex Gıda Fuarı’nda tekrar bir araya geldiklerini, ticari bağlantıların kurulduğuna şahitlik ettiklerini söyledi. Ölken, “Alım heyetinde ülkemizi ziyaret eden alıcılarla seminerde ve standımızda tekrar karşılamak gayet hoş oldu. Bu alıcıların bazıları ile iş bağlantılarının yapılmış olması da gayet olumlu çalışmalar yapıldığını ortaya koymaktadır. Japonya pazarında yaptığımız çalışmaların ne kadar doğru olduğunu ihracattaki başarımız da gösteriyor. Japonya’nın zeytinyağı ithalatı her geçen yıl daha da artıyor, Türkiye’de önümüzdeki yıllarda rekoltenin artması ile birlikte daha fazla pay almak için ZZTK olarak çalışmalarımızı kesintisiz sürdüreceğiz” dedi.
Japonya’nın gıda ithalatının yıllık 60 milyar dolar seviyesinde olduğuna işaret eden Ölken, şu anda Japonya’ya 2 bin 500 ton civarında olan Türkiye’nin zeytinyağı ihracatını 7 bin 500 tona çıkarmak istediklerini, bu rakama ulaşıldığı takdirde Japonya pazarının yüzde 25’ine hâkim olacaklarını kaydetti.
PAZAR PAYIMIZI ARTTIRMANIN YOLU SÜREKLİLİKTEN GEÇİYOR
Türkiye’nin Japonya gibi büyük pazarlarda güçlü olmasının yolunun süreklilikten geçtiğine işaret eden ZZTK Başkanı Ölken şöyle konuştu: “Büyük pazarlarda alıcılar, marketler zinciri ihracatçılarla uzun süreli kontratlar istiyorlar. Türkiye’deki hammaddenin bir yıl var, bir yıl yok olduğu ortamda uzun süreli kontratlara giremiyoruz. Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ihraç etmek üzere yurda zeytin ve zeytinyağı getirebilmeliyiz. Sektöre bu olanak sağlandığı takdirde Türkiye bu pazarlarda sürekliliği sağlayarak daha güçlü olur ve orta vadede 100 bin ton ihracat yapar hale gelir.”
Türk Zeytin ve Zeytinyağı’nı tüm dünyada tercih edilen bir damak tadı haline getirmeyi ilke edinmiş olan Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), bu amaç doğrultusunda tanıtım çalışmalarını Rusya Federasyonu’nun başkenti Moskova’da 7-11 Şubat tarihleri arasında gerçekleşen PRODEXPO Fuarı’na bir info stand ile katılarak sürdürdü.
140 milyon nüfusa sahip Rusya Federasyonu’nda kişi başı milli gelirin 15 bin dolar civarında olduğunu belirten Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Özdolgun, yaşam standardı bir hayli yükselmiş olan bu ülkede zeytin ve zeytinyağı tüketiminin hızla artmakta olduğunu, son 20 yıllık süreçte zeytinyağı tüketiminin 4 kat artarak 18 bin ton’a ulaştığını kaydetti.
Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC) verilerine göre zeytinyağı tüketimi 18 bin ton’lara ulaşan Rusya’nın sofralık zeytin tüketiminin ise 4 bin tonlardan, bugün 95 bin ton’lara ulaştığını anlatan Özdolgun, “Rusya’da, önümüzdeki beş yıl içinde zeytinyağı tüketiminin 30 bin, sofralık zeytin tüketiminin ise 120 bin tonların üzerine çıkacağı tahmin ediliyor. Fakat ne yazık ki, Türkiye zeytin-zeytinyağı sektörünün yükselen yıldızı konumundaki bu ülkeden hak ettiği payı almaktan çok uzaktır. İspanyol ve İtalyan firmaları pazara hakim konumda. İşte bu gerçeği daha önceden tespit etmiş olan ZZTK bu ülkeye sektörü iyi tanıyan yöneticileriyle, deyim yerindeyse çıkarma yapmış ve başarılı bir ilk adım olarak tanıtım faaliyetlerinde bulundu. Fuar süresince, info stand’a yurdun tüm sofralık zeytin ve zeytinyağı yörelerinden getirilen ürünler ziyaretçilere tattırıldı ve büyük ilgi gördü. Özellikle zeytinyağı, Moskova’da yerleşik büyük zincir marketlerin raflarında yüksek fiyatlara alıcı bulmakta” diye konuştu.